Ciasteczka bananowe

Ciasteczka na deser – czemu nie?

Gdy oczekujemy  niespodziewanych gości, a nie chcemy częstować ich zakupionymi słodyczami – szybko i bez większych trudności możemy upiec ciasteczka z bananów.   Brzmi niecodziennie, ale pysznie smakuje! Przyznam, że nie raz ratowały mnie w nieoczekiwanej sytuacji : )

Oprócz walorów smakowych można dostrzec ich właściwości prozdrowotne. Banan to cenne źródło makroelementów    takich jak potas i magnez.

Potas to pierwiastek, który reguluje gospodarkę kwasowo- zasadową,  zmniejsza ilość płynów zewnątrzkomórkowych   (wpływa na uwodnienie komórki), kontroluje skurcze i pracę mięśni.

Magnez oprócz pozytywnego wpływu na pracę serca, zwiększa odporność na złamania kości oraz jest niezbędny do wytwarzania aktywnej formy witaminy D.

Przepis na 7 porcji

Składniki:

banany (2 sztuki – 424g)

płatki owsiane (1/2 szklanki – 57g)

suszona żurawina (1/2 szklanki – 92g)

Sposób przygotowania:

  1. Banany obrać ze skórki, a następnie rozgnieść.
  2. Suszoną żurawinę moczyć ok. 2 minut w ciepłej wodzie (suszone owoce często konserwowane są  w siarce w celu pozbycie się tej substancji warto wymoczyć je w wodzie.)
  3. Do miski z bananami wsypać płatki owsiane i suszoną żurawinę. Wszystkie produkty wymieszać.
  4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i uformować ciasteczka.
  5. Ciasteczka piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z funkcją termoobieg + opiekanie od góry