Ciasteczka bananowe

Ciasteczka na deser – czemu nie?
Gdy oczekujemy niespodziewanych gości, a nie chcemy częstować ich zakupionymi słodyczami – szybko i bez większych trudności możemy upiec ciasteczka z bananów. Brzmi niecodziennie, ale pysznie smakuje! Przyznam, że nie raz ratowały mnie w nieoczekiwanej sytuacji : )

Oprócz walorów smakowych można dostrzec ich właściwości prozdrowotne. Banan to cenne źródło makroelementów takich jak potas i magnez.
Potas to pierwiastek, który reguluje gospodarkę kwasowo- zasadową, zmniejsza ilość płynów zewnątrzkomórkowych (wpływa na uwodnienie komórki), kontroluje skurcze i pracę mięśni.
Magnez oprócz pozytywnego wpływu na pracę serca, zwiększa odporność na złamania kości oraz jest niezbędny do wytwarzania aktywnej formy witaminy D.

Przepis na 7 porcji
Składniki:
banany (2 sztuki – 424g)
płatki owsiane (1/2 szklanki – 57g)
suszona żurawina (1/2 szklanki – 92g)

Sposób przygotowania:
- Banany obrać ze skórki, a następnie rozgnieść.
- Suszoną żurawinę moczyć ok. 2 minut w ciepłej wodzie (suszone owoce często konserwowane są w siarce w celu pozbycie się tej substancji warto wymoczyć je w wodzie.)
- Do miski z bananami wsypać płatki owsiane i suszoną żurawinę. Wszystkie produkty wymieszać.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i uformować ciasteczka.
- Ciasteczka piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C z funkcją termoobieg + opiekanie od góry
Zostaw komentarz