Dorsz pieczony w sosie cytrynowym

Podróż kulinarną zaczynamy od pysznej ryby – dorsza. Mięso dorsza jest delikatne, a zarazem bogate w jod, selen i wiele witamin. Nie możemy zapominać, że jest również cennym źródłem kwasów omega-3 i omega-6. Podczas smażenia ryba traci wszelkie właściwości prozdrowotne, dlatego dobrą alternatywą dla tej obróbki termicznej jest pieczenie. Sami spróbujcie : )

Przepis na 4 porcje
Składniki:
filet z dorsza (4 sztuki – 400g)
ziemniaki (6 sztuk – 450g)
olej rzepakowy (1 łyżka – 1og)
natka pietruszki
Sos:
sok z cytryny (z ½ sztuki)
jogurt naturalny (1 łyżka – 25g)
musztarda (1 łyżeczka – 10g)
czosnek (1 ząbek)
rozmaryn
zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:
1. Rybę myjemy, posypujemy pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Skrapiamy olejem.
2. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 20 minut.
3. Ziemniaki obieramy i kroimy na talarki. Gotujemy ok. 10 minut. Odlewamy wodę.
4. Do naczynia żaroodpornego przekładamy ziemniaki Posypujemy pieprzem i ziołami prowansalskimi.Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
5. Po upieczeniu posypujemy rybę i ziemniaki natką pietruszki.
Sposób przygotowania sosu
- Wyciskamy sok z ½ cytryny, dodajemy jogurt naturalny, musztardę, posiekany ząbek czosnku oraz przyprawy. Wszystkie składniki blendujemy za pomocą blendera.

Zostaw komentarz