Dorsz pieczony w sosie cytrynowym

Podróż kulinarną zaczynamy od pysznej ryby – dorsza. Mięso dorsza jest delikatne, a zarazem bogate w jod, selen i wiele witamin. Nie możemy zapominać, że jest również cennym źródłem kwasów omega-3 i omega-6. Podczas smażenia ryba traci wszelkie właściwości prozdrowotne, dlatego dobrą alternatywą dla tej obróbki termicznej jest pieczenie. Sami spróbujcie : )

Przepis na 4 porcje

Składniki:

filet z dorsza (4 sztuki – 400g)

ziemniaki (6 sztuk – 450g)

olej rzepakowy (1 łyżka – 1og)

natka pietruszki

Sos:

sok z cytryny (z ½ sztuki)

jogurt naturalny (1 łyżka – 25g)

musztarda (1 łyżeczka – 10g)

czosnek (1 ząbek)

rozmaryn

zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

1. Rybę myjemy, posypujemy pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Skrapiamy olejem.

2. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 20 minut.

3. Ziemniaki obieramy i kroimy na talarki. Gotujemy ok. 10 minut. Odlewamy wodę.

4. Do naczynia żaroodpornego przekładamy ziemniaki Posypujemy pieprzem i ziołami prowansalskimi.Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C.

5. Po upieczeniu posypujemy rybę i ziemniaki natką pietruszki.

Sposób przygotowania sosu

  1. Wyciskamy sok z ½ cytryny, dodajemy jogurt naturalny, musztardę, posiekany ząbek czosnku oraz przyprawy. Wszystkie składniki blendujemy za pomocą blendera.