Jogurt naturalny z dodatkami

Dzisiejsza propozycja posiłku jest świetną alternatywą dla osób, które rano nie mogą zdążyć z poranną toaletą albo po prostu lubią wstać trochę później niż budzik zadzwoni : ) . Wszystkie posiłki w ciągu dnia są ważne, jednak to właśnie śniadanie daje nam energię do pokonywania codziennych trudów. Bez śniadania zmęczenie przyjdzie dużo szybciej niż byśmy się tego spodziewali. Posiłek ten powinien być pełnowartościowy tzn. bogaty w składniki mineralne, witaminy, błonnik, białko i węglowodany.

Zarodki pszenne są otrzymywane w trakcie przemiału ziaren pszenicy. Zarodek to ta część ziarna, z której wyrasta roślina. Zatem jest źródłem wszystkich składników, które są jej niezbędne w pierwszej fazie wzrostu. Zarodki są bogate w witaminy i mikroelementy, dzięki czemu pomagają uzupełniać niedobory pokarmowe.

Wiórki kokosowe z jednej strony są produktem wysokokalorycznym (600kcal/100g), ale z drugiej bogatym w błonnik oraz kwas laurynowy, który wspomaga procesy odpornościowe. Wiórki kokosowe dodają odrobinę słodkiego smaku, więc od czasu do czasu nie zaszkodzi zaszaleć i delektować się ich smakiem.

Przepis na 1 porcję

Składniki:

jogurt naturalny (małe opakowanie – 165g)

truskawki (9 sztuk – 90g)

zarodki pszenne ( 1 łyżka – 10g)

orzechy laskowe (2 łyżki – 30g)

wiórki kokosowe (1 łyżka – 6g)

Sposób przygotowania:

  1. Jogurt naturalny przelewamy do miseczki.
  2. Truskawki kroimy na połówki.
  3. Do jogurtu naturalnego dodajemy truskawki, orzechy, zarodki pszenne i wiórki kokosowe. Całość mieszamy.

Smacznego : )