Koktajl z sezonowych owoców

Sezonowe owoce, to dla mnie jeden z największych cudów natury : ) Smaczne, kolorowe, a w dodatku zdrowe. Dobrym sposobem na przechwycenie ich dzieciom oraz niejadkom owoców są koktajle. Mogą być one na bazie maślanki, jogurtu naturalnego i kefiru.
Sezonowe owoce pomagają dbać o nasze zdrowie ale i urodę, o czym często zapominamy. Łatwiej jest sięgnąć po reklamowane suplementy diety wspomagające porost włosów, paznokci. Niestety suplementy często są sztuczne, a w dodatku lista ich składników jest bardzo długa i często zaskakująca. Owoce natomiast są naturalnymi produktami, a zawarte w nich antyoksydanty opóźniają procesy starzenia się skóry. Są również pomocne w walce z cellulitem. A dzięki temu, że pomagają w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej zapobiegają gromadzeniu się toksyn w organizmie oraz rozrostowi tkanki tłuszczowej.
A więc drodzy moi sięgajmy po owoce, które w tym momencie są niedrogie i ogólnodostępne.

Ja, zrobiłam koktajl z malin, czerwonej i czarnej porzeczki z dodatkiem otrębów pszennych. Jeżeli dla naszych pociech napój będzie mało słodki można dodać odrobinę naturalnego miodu, co z pewnością przekona łasuchów.

Przepis na 2 porcje
Składniki:
maślanka (1 szklanka – 240g)
maliny (8 łyżek – 200g)
czerwona porzeczka (3 łyżki – 45g)
czarna porzeczka (3 łyżki – 45g)
otręby pszenne (1 łyżka – 4g)

Sposób przygotowania:
- Owoce obieramy z gałązek i myjemy.
- Przygotowane owoce blendujemy z łyżką otrębów pszennych i szklanką maślanki.
Zostaw komentarz