Koktajl z sezonowych owoców

Sezonowe owoce, to dla mnie jeden z największych cudów natury : ) Smaczne, kolorowe, a w dodatku zdrowe. Dobrym sposobem na przechwycenie ich dzieciom oraz niejadkom owoców są koktajle. Mogą być one na bazie maślanki, jogurtu naturalnego i kefiru.

Sezonowe owoce pomagają dbać o nasze zdrowie ale i urodę, o czym często zapominamy. Łatwiej jest sięgnąć po reklamowane suplementy diety wspomagające porost włosów, paznokci. Niestety suplementy często są sztuczne, a w dodatku lista ich składników jest bardzo długa i często zaskakująca. Owoce natomiast są naturalnymi produktami, a zawarte w nich antyoksydanty opóźniają procesy starzenia się skóry. Są również pomocne w walce z cellulitem. A dzięki temu, że pomagają w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej zapobiegają gromadzeniu się toksyn w organizmie oraz rozrostowi tkanki tłuszczowej.

A więc drodzy moi sięgajmy po owoce, które w tym momencie są niedrogie i ogólnodostępne.

Ja, zrobiłam koktajl z malin, czerwonej i czarnej porzeczki z dodatkiem otrębów pszennych. Jeżeli dla naszych pociech napój będzie mało słodki można dodać odrobinę naturalnego miodu, co z pewnością przekona łasuchów.

Przepis na 2 porcje

                                      Składniki:                                             

maślanka (1 szklanka – 240g)

maliny (8 łyżek – 200g)

czerwona porzeczka (3 łyżki – 45g)

czarna porzeczka (3 łyżki – 45g)

otręby pszenne (1 łyżka – 4g)

Sposób przygotowania:

  1. Owoce obieramy z gałązek i  myjemy.
  2. Przygotowane owoce blendujemy z łyżką otrębów pszennych i szklanką maślanki.