Konsultacje dietetyczne i żywieniowe

Konsultacje żywienioweKonsultacje prowadzone są w zakresie zdrowego, racjonalnego odżywiania, żywienia dzieci, dorosłych i osób starszych z niedowagą, nadwagą i otyłością oraz w jednostkach chorobowych takich jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, podwyższony poziom cholesterolu, trójglicerydów, niedoczynność i nadczynność tarczycy, schorzenia wątroby, choroba wrzodowa żołądka, zaparcia, refluks, celiakia, nietolerancja i alergia pokarmowa oraz innych chorobach dietozależnych. Oferta jest również skierowana do kobiet planujących macierzyństwo, kobiet w okresie ciąży oraz matek karmiących.

 

Pierwsza konsultacja dietetyczna rozpoczyna się od przeprowadzenia wywiadu osobistego i żywieniowego zawierającego miedzy innymi pytania dotyczące występowania schorzeń, alergii, przyjmowania leków, suplementów diety, codziennej diety, preferencji żywieniowych, rodzaju wykonywanej pracy, poziomu aktywności fizycznej. Dokładny wywiad jest nieodzownym elementem pracy dietetyka. Przeprowadzony w odpowiedni sposób umożliwia rozpoznanie problemów Pacjentów, zaspokojenie ich potrzeb oraz uzyskanie satysfakcjonujących wyników. Po zebraniu wywiadu dokonywany jest pomiar składu ciała przy użyciu Analizatora Wagi InBody 230. Wyniki przedstawiane są Pacjentowi w postaci wydruku. Podczas wizyty przedstawiane są również w formie ustnej i pisemnej zalecenia żywieniowe oraz zdrowotne dostosowane indywidualnie do sytuacji i potrzeb Klienta. Na koniec wizyty wspólnie ustalamy cele, czas ich realizacji oraz harmonogram kolejnych wizyt. Pierwsza wizyta trwała ok. 1 godziny.