Przepis na 1 porcję

539 kcal, B: 22,49 g T: 20,3 g W: 68,99 g

Składniki:

czosnek (1 ząbek – 5 g)

korzeń imbiru ( 1/8 sztuki – 10 g)

makaron ryżowy (1 i 1/4 garści – 50 g)

marchew (1 sztuka – 45 g)

miód (1/2 łyżki – 12,5 g)

olej rzepakowy (1 łyżka – 10 g)

sos sojowy (4 łyżeczki – 20 g)

tofu wędzone (1 porcja – 100 g)

cebula (1/5 sztuki – 20 g)

papryka czerwona (1/4 sztuki – 55 g)

sezam (1/2 łyżki – 5 g)

szczypiorek (1 łyżka – 10g)

Sposób przygotowania:

  1. Tofu pokroić w kostkę.
  2. W misce wymieszać sos sojowy z miodem i drobno posiekaną cebulą. Następnie tofu zamarynować w zalewie.
  3. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć tofu.
  4. Połowę marchewki pokroić w słupki, a pozostałą część zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Paprykę pokroić w kostkę. Warzywa dodać do tofu i dusić kilka minut.
  5. Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  6. Następnie makaron wymieszać z warzywami oraz tofu.
  7. Potrawę posypać szczypiorkiem i sezamem.