Przepis na 1 porcję
539 kcal, B: 22,49 g T: 20,3 g W: 68,99 g
Składniki:
czosnek (1 ząbek – 5 g)
korzeń imbiru ( 1/8 sztuki – 10 g)
makaron ryżowy (1 i 1/4 garści – 50 g)
marchew (1 sztuka – 45 g)
miód (1/2 łyżki – 12,5 g)
olej rzepakowy (1 łyżka – 10 g)
sos sojowy (4 łyżeczki – 20 g)
tofu wędzone (1 porcja – 100 g)
cebula (1/5 sztuki – 20 g)
papryka czerwona (1/4 sztuki – 55 g)
sezam (1/2 łyżki – 5 g)
szczypiorek (1 łyżka – 10g)
Sposób przygotowania:
- Tofu pokroić w kostkę.
- W misce wymieszać sos sojowy z miodem i drobno posiekaną cebulą. Następnie tofu zamarynować w zalewie.
- Na patelni rozgrzać olej i usmażyć tofu.
- Połowę marchewki pokroić w słupki, a pozostałą część zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Paprykę pokroić w kostkę. Warzywa dodać do tofu i dusić kilka minut.
- Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Następnie makaron wymieszać z warzywami oraz tofu.
- Potrawę posypać szczypiorkiem i sezamem.
Zostaw komentarz