Pudding chia to propozycja słodkiego deseru, który możesz zjeść zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek. Nasiona chia zaliczane są do produktów super foods! Są źródłem błonnika, kwasów omega-3, wapnia, cynku oraz żelaza. Po wsypaniu ich do mleka, napoju roślinnego czy jogurtu pęcznieją, dzięki czemu dają szybkie uczucie sytości.
Przepis na 1 porcję
317 kcal, B: 22,46 g T: 7,13 g W: 43,85 g
Składniki:
jogurt naturalny Skyr ( 1 opakowanie – 150 g)
nasiona chia ( 2 łyżki – 20 g)
mango ( 1/2 sztuki – 140 g)
napój kokosowy ( 3 łyżki – 30 g)
granat ( 1/2 sztuki – 50 g)
Sposób przygotowania:
- Jogurt przekładamy do zamykanego pojemnika. Następnie dodajemy nasiona chia i mieszamy z jogurtem.
- Jogurt z nasionami odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
- Wyjmujemy jogurt z lodówki.
- Mango myjemy, obieramy ze skórki i miksujemy z napojem kokosowym.
- Do szklanki przekładamy krem z mango, a następnie jogurt.
- Pudding dekorujemy pestkami granatu.
Zostaw komentarz