Pudding chia to propozycja słodkiego deseru, który możesz zjeść zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek. Nasiona chia zaliczane są do produktów super foods! Są źródłem błonnika, kwasów omega-3, wapnia, cynku oraz żelaza. Po wsypaniu ich do mleka, napoju roślinnego czy jogurtu pęcznieją, dzięki czemu dają szybkie uczucie sytości.

Przepis na 1 porcję

317 kcal, B: 22,46 g T: 7,13 g W: 43,85 g

Składniki:

jogurt naturalny Skyr  ( 1 opakowanie – 150 g)

nasiona chia  ( 2 łyżki – 20 g)

mango ( 1/2 sztuki – 140 g)

napój kokosowy ( 3 łyżki – 30 g)

granat ( 1/2 sztuki – 50 g)

Sposób przygotowania:

  1. Jogurt przekładamy do zamykanego pojemnika. Następnie dodajemy nasiona chia i mieszamy z jogurtem.
  2. Jogurt z nasionami odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  3. Wyjmujemy jogurt z lodówki.
  4. Mango myjemy, obieramy ze skórki i miksujemy z napojem kokosowym.
  5. Do szklanki przekładamy krem z mango, a następnie jogurt.
  6. Pudding dekorujemy pestkami granatu.