Sałatka z batatem

Posiłki na słodko smakują mi w każdej możliwej konfiguracji. Sałatkę z batatem, co prawda w innej wersji, zamówiłam w restauracji, będąc karmiącą mamą. Niestety, ale liczba produktów, które mogłam jeść bez szkody dla maluszka była bardzo ograniczona. Miałam ochotę na smaczny, pożywny posiłek i takim właśnie okazała się sałatka, w której pierwsze skrzypce odgrywał słodki ziemniak (wtedy jeszcze mało mi znany). Zawsze z sentymentem wracam do tej chwili, ponieważ była to pierwsza wizyta w restauracji z Franiem i nasz pierwszy zimowy wyjazd w góry z 2-miesięcznym maluszkiem.

Składniki

1 porcja

Batat – 1 sztuka

Soczewica czerwona – 3 łyżki

Komosa ryżowa –  4 łyżki

Natka pietruszki – 3 łyżki

Suszone pomidory – 4 sztuki

Rukola – 2 garście

Olej rzepakowy – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Batat myjemy i obieramy ze skórki. Następnie przekrawamy go na pół i kroimy na frytki. Frytki przekładamy do pojemnika żaroodpornego i polewamy olejem.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy w nim przez 30 minut frytki z batata.
  3. Komosę ryżową przelewamy wodą i gotujemy ok. 15 minut.
  4. Soczewicę przelewamy wodą i gotujemy 7 minut.
  5. Na talerz przekładamy sałatę, komosę ryżową, soczewicę, suszone pomidory, batata i posiekaną natką pietruszki.