Sałatka z batatem

Posiłki na słodko smakują mi w każdej możliwej konfiguracji. Sałatkę z batatem, co prawda w innej wersji, zamówiłam w restauracji, będąc karmiącą mamą. Niestety, ale liczba produktów, które mogłam jeść bez szkody dla maluszka była bardzo ograniczona. Miałam ochotę na smaczny, pożywny posiłek i takim właśnie okazała się sałatka, w której pierwsze skrzypce odgrywał słodki ziemniak (wtedy jeszcze mało mi znany). Zawsze z sentymentem wracam do tej chwili, ponieważ była to pierwsza wizyta w restauracji z Franiem i nasz pierwszy zimowy wyjazd w góry z 2-miesięcznym maluszkiem.

Składniki
1 porcja
Batat – 1 sztuka
Soczewica czerwona – 3 łyżki
Komosa ryżowa – 4 łyżki
Natka pietruszki – 3 łyżki
Suszone pomidory – 4 sztuki
Rukola – 2 garście
Olej rzepakowy – 2 łyżki

Sposób przygotowania:
- Batat myjemy i obieramy ze skórki. Następnie przekrawamy go na pół i kroimy na frytki. Frytki przekładamy do pojemnika żaroodpornego i polewamy olejem.
- Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy w nim przez 30 minut frytki z batata.
- Komosę ryżową przelewamy wodą i gotujemy ok. 15 minut.
- Soczewicę przelewamy wodą i gotujemy 7 minut.
- Na talerz przekładamy sałatę, komosę ryżową, soczewicę, suszone pomidory, batata i posiekaną natką pietruszki.

Zostaw komentarz