Sałatka z mandarynkami i granatem

A kto powiedziała, że jesienią nie można zrobić pysznej sałatki?
Dzisiaj kolejna odsłona sałatki ze słodkim akcentem. Korzystam z sytuacji, kiedy powoli w sklepach pojawiają się mandarynki i włączam je do codziennego żywienia. Dlaczego sałatka z owocem? Jesień to pora roku, podczas której spożywamy mniej surowych warzyw. Zatem, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników mineralny i witamin warto przygotowywać sałatki i surówki.

Przepis na 4 porcje
Składniki:
szpinak (2 garście – 50g)
sałata (6 liści – 30g)
brukselka (7 sztuk – 92g)
mandarynki (2 sztuki – 130g)
pestki granatu (1/2 szklanki – 85g)
orzechy laskowe (1/4 szklanki – 35g)
pestki dyni (1/4 szklanki – 35g)
Sos:
sok z pomarańczy (1/4 szklanki – 62g)
miód (1 łyżka – 12g)
sok z cytryny (1 łyżka- 6g)
oliwa z oliwek (2 łyżki – 20g)
jogurt grecki (1/2 szklanki – 125g)

Sposób przygotowania
- Warzywa myjemy. Sałatę rwiemy na mniejsze listki i mieszamy ze szpinakiem.
- Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia. Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, odcinamy końcówkę głąba i wrzucamy do gotującej się wody. Warzywo gotujemy 7 minut.
- Mandarynki obieramy ze skórki i dzielimy na części. Granat przekrawamy na pół i wydrążamy nasiona. (Można namoczyć przekrojony granat na 15 minut w zimnej wodzie, wtedy skórki same odejdą od nasion).
- Orzechy obieramy i przekrawamy na pół.
- Do miski wsypujemy sałatę, szpinak, ostudzoną brukselkę, pokrojone mandarynki. Następnie sałatkę posypujemy nasionami granatu, pestkami dyni oraz orzechami.
Sposób przygotowania sosu
- Wyciskamy sok z pomarańczy oraz cytryny.
- Do pojemnika przelewamy wyciśnięty sok, dodajemy oliwę z oliwek, miód oraz jogurt naturalny.
- Wszystkie składniki dokładanie mieszamy.

Zostaw komentarz