Sałatka z mandarynkami i granatem

A kto powiedziała, że jesienią nie można zrobić pysznej sałatki?

Dzisiaj kolejna odsłona sałatki ze słodkim akcentem. Korzystam z sytuacji, kiedy powoli w sklepach pojawiają się mandarynki i włączam je do codziennego żywienia. Dlaczego sałatka z owocem? Jesień to pora roku, podczas której spożywamy mniej surowych warzyw. Zatem, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników mineralny i witamin warto przygotowywać sałatki i surówki.

Przepis na 4 porcje

Składniki:

szpinak (2 garście – 50g)

sałata (6 liści – 30g)

brukselka (7 sztuk – 92g)

mandarynki (2 sztuki – 130g)

pestki granatu (1/2 szklanki – 85g)

orzechy laskowe (1/4 szklanki – 35g)

pestki dyni (1/4 szklanki – 35g)

Sos:

sok z pomarańczy (1/4 szklanki – 62g)

miód (1 łyżka – 12g)

sok z cytryny (1 łyżka- 6g)

oliwa z oliwek (2 łyżki – 20g)

jogurt grecki (1/2 szklanki – 125g)

Sposób przygotowania

  1. Warzywa myjemy. Sałatę rwiemy na mniejsze listki i mieszamy ze szpinakiem.
  2. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia. Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, odcinamy końcówkę głąba i wrzucamy do gotującej się wody. Warzywo gotujemy 7 minut.
  3. Mandarynki obieramy ze skórki i dzielimy na części. Granat przekrawamy na pół i wydrążamy nasiona. (Można namoczyć przekrojony granat na 15 minut w zimnej wodzie, wtedy skórki same odejdą od nasion).
  4. Orzechy obieramy i przekrawamy na pół.
  5. Do miski wsypujemy sałatę, szpinak, ostudzoną brukselkę, pokrojone mandarynki. Następnie sałatkę posypujemy nasionami granatu, pestkami dyni oraz orzechami.

 

Sposób przygotowania sosu

  1. Wyciskamy sok z pomarańczy oraz cytryny.
  2. Do pojemnika przelewamy wyciśnięty sok, dodajemy oliwę z oliwek, miód oraz jogurt naturalny.
  3. Wszystkie składniki dokładanie mieszamy.