Sandacz z warzywną kaszą bulgur
Przepis na 1 porcję
512 kcal, B: 50,67 g T: 13,47 g W: 51,07 g
Składniki:
sandacz, filet (3/4 sztuki – 200 g)
kasza bulgur (1/3 saszetki – 39 g)
brokuł (1/5 sztuki – 100 g)
pomidor suszony (2 sztuki – 14 g)
por (1/2 sztuki – 70 g)
czosnek (1 ząbek – 5 g)
cebula (1/4 sztuki – 20 g)
olej rzepakowy ( 1 łyżka – 10 g)
przyprawy: rozmaryn, sól, pieprz, czosnek granulowany, imbir
Sposób przygotowania:
- Rybę opłukujemy wodą.
- Na blachę wykładamy papier do pieczenia i układamy rybę. Następnie sandacza posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz rozmarynem. Rybę skrapiamy 1/2 łyżki oleju i sokiem z cytryny. Na wierzchu układamy pokrojony czosnek i zawijamy papier do pieczenia.
- Sandacza pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C ok. 25-30 minut.
- W tym czasie gotujemy kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Pora drobno siekamy i smażymy na patelni z 1/2 łyżki oleju.
- Brokuł wkładamy do gotującej wody na 8 minut.
- Kaszę mieszamy z pokrojonymi suszonymi pomidorami, porem, brokułem oraz rozmarynem.
- Rybę podajemy z warzywną kaszą.
Zostaw komentarz