Sandacz z warzywną kaszą bulgur

Przepis na 1 porcję

 

512 kcal, B: 50,67 g T: 13,47 g W: 51,07 g

Składniki:

sandacz, filet (3/4 sztuki – 200 g)

kasza bulgur (1/3 saszetki – 39 g)

brokuł (1/5 sztuki – 100 g)

pomidor suszony (2 sztuki – 14 g)

por (1/2 sztuki – 70 g)

czosnek (1 ząbek – 5 g)

cebula (1/4 sztuki – 20 g)

olej rzepakowy ( 1 łyżka – 10 g)

 

przyprawy: rozmaryn, sól, pieprz, czosnek granulowany, imbir

 

 

Sposób przygotowania:

  1. Rybę opłukujemy wodą.
  2. Na blachę wykładamy papier do pieczenia i układamy rybę. Następnie sandacza posypujemy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz rozmarynem. Rybę skrapiamy 1/2 łyżki oleju i sokiem z cytryny. Na wierzchu układamy pokrojony czosnek i zawijamy papier do pieczenia.
  3. Sandacza pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C ok. 25-30 minut.
  4. W tym czasie gotujemy kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  5. Pora drobno siekamy i smażymy na patelni z 1/2 łyżki oleju.
  6. Brokuł wkładamy do gotującej wody na 8 minut.
  7. Kaszę mieszamy z pokrojonymi suszonymi pomidorami, porem, brokułem oraz rozmarynem.
  8. Rybę podajemy z warzywną kaszą.