Warszawski Festiwal Kulinarny

W miniony weekend postanowiłam wybrać się do Warszawy. Celem mojej podróży była pierwsza edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego, która odbyła się 8-10 wrześniach w pięknych okolicznościach Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego. O wydarzeniu usłyszałam przypadkowo – zaintrygowała mnie jego nazwa i postanowiłam dowiedzieć się czegoś więcej o tej inicjatywie. Obejrzałam program Festiwalu oraz listę wystawców i w chwili zdecydowałam, że warto pojawić się na nim osobiście.

Nie myliłam się. Podczas Festiwalu można było odwiedzić stoiska wystawców, obejrzeć piękny Ogród Botaniczny, ale też uczestniczyć w spotkaniach liderów promujących wysokiej jakości żywność, edukację i zrównoważony rozwój. Produkty żywnościowe to element Festiwalu, który najbardziej mnie interesował. Furorę robiły kiszonki z buraków, kalafiora, różnych rodzajów kapusty oraz ogórków. Dodatkowo soki wyciskane metodą cold pressed, słodycze bez cukru – oparte o naturalne składniki. Można było skosztować wielu zdrowych przysmaków i zapoznać się z ich producentami. Natomiast najbardziej urzekło mnie miejsce i otoczenie, w którym odbywał się festiwal. Liczna zieleń, kwiaty i zioła. O pogodzie już nie wspomnę…




Zostaw komentarz