Przepis na 1 porcję

546 kcal, B: 33.62 g T: 17.96 g W: 65.87 g

Składniki:

ryż basmati pełnoziarnisty (1/2 saszetki – 50 g)

krewetki (1 szklanka – 100 g)

mleczko kokosowe (11 łyżek – 110 g)

groszek zielony, mrożony (2/3 szklanki – 80 g)

brokuł (1/3 sztuki – 150 g)

czosnek ( 1 ząbek – 5 g)

olej rzepakowy ( 1/2 łyżki – 5 g)

 

przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, imbir, gałka muszkatołowa, kurkuma, pieprz cytrynowy

 

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki umyć i obrać.
  2. W garnku zagotować wodę i przełożyć zielony groszek oraz brokuł. Warzywa gotować 5 minut.
  3. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
  4. Na patelni rozgrzać olej i przełożyć rozgnieciony czosnek oraz krewetki. Krewetki smażyć z obu  stron.
  5. Następnie do krewetek dodać warzywa, ryż i mleczko kokosowe. Produkty wymieszać i chwilę poddusić.